De man die de koningin van Belgie op haar hoofd zette

BKS Iyengar

BKS Iyengar

BKS Iyengar werd geboren op 14 december 1918 in Karnataka (India) en overleed op 20 augustus 2014 te Pune (India). Hij is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en werd in 2004 door “Time Magazine” opgenomen in de lijst van “100 meest invloedrijkste mensen ter wereld”.

Voor Belgie was hij “de man die Koningin Elisabeth op haar 80ste op haar hoofd zette”. Tussen de koningin en de yogaleraar ontstond er een nauwe vriendschapsband. Toen later de koningin een herseninfarct kreeg, liet ze BKS Iyengar naar het hof komen om een tijdlang met haar te werken. Ze kreeg een heel aantal van haar motorische functies terug. Als dank maakte ze een sculptuur van zijn hoofd, een beeldhouwwerk dat nog steeds in het yoga-instituut te Pune staat.


Iyengar yogastijl

De Iyengar yoga methodiek is genoemd naar zijn grondlegger: B.K.S. Iyengar (1918-2014, Pune, India)

De methode onderscheidt zich door haar zoektocht naar precisie in de oefeningen. Elke houding is een feest op zich aan acties en bewegingen. Deze worden onderzocht en zo correct mogelijk uitgevoerd. Om het lichaam te ondersteunen wordt er af en toe gewerkt met hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens, stoelen etc.

Alle lichaamshoudingen komen aan bod. De staande houdingen zijn de belangrijkste. Ze versterken de benen en de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Daarnaast heb je zittende houdingen, vooroverbuigers, achteroverbuigers, omgekeerde houdingen, balansoefeningen, buikoefeningen en twists. Elke les wordt afgesloten met een liggende rusthouding en tijdens de laatste week van de maand ligt de nadruk iets meer op pranayama of ademhalingsoefeningen.

De lessen zijn dynamisch en worden in een logische sequens opgebouwd. Het statische of het langer aanhouden van de asanas (lichaamshoudingen) komt vanzelf naarmate de geest klaar is om naar binnen te kijken en daar in een stille mediterende conditie komt.

Eigen aan Iyengar yoga is ook de strenge lerarenopleiding. Je mag jezelf pas “Iyengar yoga docent(e)” noemen na een intensieve basisopleiding van drie jaar. Deze omvat naast de grondige studie van de asanas ook een degelijke cursus anatomie en filosofie. Daarna moet je je elk jaar voor een jury verantwoorden en kan je nog verdere studies aangaan en nog 6 hogere niveaus behalen.

Door deze grondigheid staat Iyengar yoga bekend voor haar verregaande therapeutische waarden.

Wil je meer lezen? Ga dan naar de website van Iyengar zelf : www.bksiyengar.com


LESBESCHRIJVING:

Kom gerust eens langs voor een gratis proefles in een van onze lessen.

Beginnerslessen:

In deze lessen leggen we de fundamenten. Al doende leer je hoe je de oefeningen moet uitvoeren.

De belangrijkste acties worden uitgelegd en ingeoefend. Als je nog nooit yoga gedaan hebt (eender welke stijl), zijn deze lessen ideaal en bereiden ze je voor op de algemene lessen.

Algemene les: 

Iedereen is welkom, zowel de nieuwsgierige beginner als onze trouwe en enthousiaste fan van vele jaren.

De lessen zijn dynamisch zonder de aandacht voor het juist uitvoeren van de houdingen te verliezen. Ook blijft er ruimte voor individuele aanpassingen en noden.

De eerste week van de maand zijn de lessen gebaseerd op staande houdingen, de tweede week op vooroverbuigers, de derde week op achteroverbuigers en de laatste week op herstellende en ontspannende houdingen en ademhalingsoefeningen.

Alle lessen eindigen met savasana.

Yoga plus

Ben je wat ouder of wil je graag wat langzamer aan de slag, dan is deze les misschien iets voor jou.

Gevorderde les:

Op donderdagavond en zaterdagnamiddag, gebaseerd op intermediate junior-syllabus.


Patanjali:

Wie vertrouwd is met Iyengar yoga, zal ook de “invocatie aan Patanjali” kennen of de mantra die gezongen wordt bij aanvang van elke les. Op de volgende link kan je de invocatie horen reciteren: www.yogagroup.org/bksinvoc.wav

Yogena cittasya padena vacam
malam sarirasya ca vaidyakena
yopakarottam pravaram muninam
patanjalim pranajaliranato’smi

abahu purusakaram
sankha cakrasi dharinam
sahasra sirasam svetam
pranamami patanjalim
— invocatie aan Patanjali

Hij die ons yoga gaf voor helderheid van geest,
en (Sanskriet) grammatica voor helderheid en zuiverheid van spraak,
en geneeskunde (ayurveda) voor de perfectie van het lichaam,
groeten wij, de meest nobele van wijzen, Patanjali vanuit ons hart.

Hij die een incarnatie van Adisesa is,
wiens bovenlichaam een menselijke vorm heeft,
wiens armen een zeeschelp,
een (energie) schijf en een zwaard vasthouden,
die gekroond is met een duizendhoofdige cobra,
groeten wij Patanjali nederig.

Patanjali wordt gezien als de grondlegger van de yoga-sutra’s of een tekst bestaande uit 196 aforismen die het doel en de weg van yoga uitlegt.  Over Patanjali als historische figuur is er heel wat onwetendheid. Hij wordt wel bezongen in een mooi mythologisch verhaal.

Meer info:www.kofibusia.com/patanjali/patanjali.php