De man die de koningin van Belgie op haar hoofd zette
BKS Iyengar werd geboren op 14 december 1918 in Karnataka (India) en overleed op 20 augustus 2014 te Pune (India). Hij is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en werd in 2004 door “Time Magazine” opgenomen in de lijst van “100 meest invloedrijkste mensen ter wereld”.
Voor Belgie was hij “de man die Koningin Elisabeth op haar 80ste op haar hoofd zette”. Tussen de koningin en de yogaleraar ontstond er een nauwe vriendschapsband. Toen later de koningin een herseninfarct kreeg, liet ze BKS Iyengar naar het hof komen om een tijdlang met haar te werken. Ze kreeg een heel aantal van haar motorische functies terug. Als dank maakte ze een sculptuur van zijn hoofd, een beeldhouwwerk dat nog steeds in het yoga-instituut te Pune staat.
Iyengar yogastijl
De Iyengar yoga methodiek is genoemd naar zijn grondlegger: B.K.S. Iyengar (1918-2014, Pune, India)
De methode onderscheidt zich door haar zoektocht naar precisie in de oefeningen. Elke houding is een feest op zich aan acties en bewegingen. Deze worden onderzocht en zo correct mogelijk uitgevoerd. Om het lichaam te ondersteunen wordt er af en toe gewerkt met hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens, stoelen etc.
Alle lichaamshoudingen komen aan bod. De staande houdingen zijn de belangrijkste. Ze versterken de benen en de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Daarnaast heb je zittende houdingen, vooroverbuigers, achteroverbuigers, omgekeerde houdingen, balansoefeningen, buikoefeningen en twists. Elke les wordt afgesloten met een liggende rusthouding en tijdens de laatste week van de maand ligt de nadruk iets meer op pranayama of ademhalingsoefeningen.
De lessen zijn dynamisch en worden in een logische sequens opgebouwd. Het statische of het langer aanhouden van de asanas (lichaamshoudingen) komt vanzelf naarmate de geest klaar is om naar binnen te kijken en daar in een stille mediterende conditie komt.
Eigen aan Iyengar yoga is ook de strenge lerarenopleiding. Je mag jezelf pas “Iyengar yoga docent(e)” noemen na een intensieve basisopleiding van drie jaar. Deze omvat naast de grondige studie van de asanas ook een degelijke cursus anatomie en filosofie. Daarna moet je je elk jaar voor een jury verantwoorden en kan je nog verdere studies aangaan en nog 6 hogere niveaus behalen.
Door deze grondigheid staat Iyengar yoga bekend voor haar verregaande therapeutische waarden.
Wil je meer lezen? Ga dan naar de website van Iyengar zelf : www.bksiyengar.com
LESBESCHRIJVING:
Kom gerust eens langs voor een gratis proefles van 60min in een van onze lessen in de studio.
BASIS LESSEN (60 min) :
Deze lessen staan open voor iedereen. Ben je een nieuwsgierige beginner, dan vind je in deze lessen een systematische opbouw van de Iyengar Yoga stijl. Ben je een trouwe enthousiasteling, dan zal je met meer inzicht kunnen genieten van deze basislessen. Deze lessen worden op een dynamische maar veilige manier gegeven.
ALGEMENE LESSEN 1 (90 min) :
Beoefen je al minstens 1 jaar de basis lessen of heb je voorkennis van yoga, dan ben je zeker welkom. De asanas worden in de traditionele Iyengar Yoga stijl verdiept en verfijnd. Omgekeerde houdingen zoals kop-en schouderstand worden systematisch aangeleerd.
GEZOND OUDER WORDEN (90 min) :
Deze lessen zijn op de eerste plaats bedoeld voor diegene voor wie de basis en algemene lessen iets te snel of iets te zwaar zijn. Deze lessen zijn daarom niet minder uitdagend. We werken nog steeds op stabiliteit, lenigheid en fysieke als mentale alertheid. Kom gerust eens meedoen, je eerste les is onze studio is gratis.
GEVORDERDE LES (90min) :
Beoefen je al minstens 1 jaar de Algemene lessen of heb je voorkennis van yoga, dan ben je zeker welkom.
HERSTELLENDE EN ONDERSTEUNEND WERKEN( 90min)
Heb je interesse voor deze les en nog niet vertrouwd met het centrum, stuur even een mailtje naar ann@iyoga.be en leg kort uit waarom je graag zou deelnemen.
PRANAYAMA 1 (60 min) :
In deze lessen gaan ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen hand in hand. Lichaam en geest moeten helemaal tot rust komen om de aandacht naar binnen te nemen en te richten op de ademhaling. Deze lessen kunnen niet apart genomen worden. De asana lessen vormen de basis.
PRANAYAMA 2 (60 min) :
De ademhalingsoefeningen worden afwisselend liggend als zittend uitgevoerd. Verschillende technieken worden aangeleerd en de geest is in staat om een lange tijd ononderbroken verbonden te blijven met de adem. Deze lessen staan open voor leerlingen die pranayama 1 hebben doorlopen.
Patanjali:
Wie vertrouwd is met Iyengar yoga, zal ook de “invocatie aan Patanjali” kennen of de mantra die gezongen wordt bij aanvang van elke les. Op de volgende link kan je de invocatie horen reciteren: https://youtu.be/r5AGHeknhps?si=keag5QEPoHVVA_Zp
Hij die ons yoga gaf voor helderheid van geest,
en (Sanskriet) grammatica voor helderheid en zuiverheid van spraak,
en geneeskunde (ayurveda) voor de perfectie van het lichaam,
groeten wij, de meest nobele van wijzen, Patanjali vanuit ons hart.
Hij die een incarnatie van Adisesa is,
wiens bovenlichaam een menselijke vorm heeft,
wiens armen een zeeschelp,
een (energie) schijf en een zwaard vasthouden,
die gekroond is met een duizendhoofdige cobra,
groeten wij Patanjali nederig.
Patanjali wordt gezien als de grondlegger van de yoga-sutra’s of een tekst bestaande uit 196 aforismen die het doel en de weg van yoga uitlegt. Over Patanjali als historische figuur is er heel wat onwetendheid. Hij wordt wel bezongen in een mooi mythologisch verhaal.
Meer info:www.kofibusia.com/patanjali/patanjali.php